Els clústers espanyols lideren la captació de fons d’ajudes europees a la innovació de pimes

Els clústers empresarials s’han convertit en una peça clau per a canalitzar fons europeus i ajudar les pimes a millorar la seva competitivitat.

Entre 2016 i 2019, Europa ha mobilitzat al voltant de 130 milions d’euros a través dels clústers per a posar en marxa projectes que contribuïssin a millorar les capacitats innovadores de les pimes. Segons un informe recentment publicat per la Comissió Europea , Espanya ha liderat, amb molta diferència, tant el nombre de sol·licituds presentades com el de clústers participants i el de pimes beneficiades d’aquestes ajudes. En concret, els clústers espanyols han aconseguit al voltant del 18% de totes les sol·licituds presentades en les cinc convocatòries del programa “Clúster facilitated projects for new value chains” (INNOSUP-1) de la Comissió Europea i més de 170 pimes espanyoles han aconseguit finançament, sent el major nombre d’empreses beneficiades per país.

En total, la Comissió Europea ha posat en marxa, entre 2016 i 2019, 18 projectes a través dels quals es va brindar suport a 1.006 pimes.

Aquesta convocatòria va néixer amb l’objectiu de proporcionar suport a les pimes en els seus procesos d’innovació i canalitzar aquest suport a través d’intermediaris, fonamentalment clústers. Es tracta d’un model de finançament en cascada basat en la col·laboració per a millorar les capacitats de les pimes per a crear noves cadenes de valor industrials que promoguin el desenvolupament d’indústries emergents en Europea. Els clústers s’encarreguen de presentar i gestionar els projectes i almenys el 75% del pressupost total ha d’assignar-se a les pimes a través de finançament directe, serveis de suport directe a la innovació o altres mesures. L’objectiu a llarg termini és impulsar la col·laboració intersectorial i enfortir el lideratge industrial de la Unió Europea en potenciar el desenvolupament d’indústries emergents.

Segons la  Comissió Europea, el pressupost mobilitzat a través dels clústers es va utilitzar de manera eficient i destaca la seva actuació com a intermediaris fonamenta’ls per a ampliar l’abast d’aquesta mena d’ajudes. A més, destaca a Espanya com un dels països amb el índex més gran de satisfacció de les pimes participants, seguit de França, Itàlia i Alemanya.

NOTA DE PREMSA

Comparteix!