#learningbysharing

Es multiplica per quatre el nombre d’empreses que formen part de clústers a Catalunya en els últims 10 anys

  • Actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn formen part de 30 clústers a Catalunya, que representen el 30% del PIB de l’economia i generen més de 300.000 llocs de treball.
  • Segons dades fetes públiques per ACCIÓ, el 76% de les empreses membres de clústers asseguren que formar part d’aquestes organitzacions les fa més competitives, mentre que el 91% inverteix en R+D i innovació.
  • Ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, que s’ha reunit aquest dijous amb els presidents dels 30 clústers per avaluar la política de clústers catalana i debatre els principals reptes de futur.

El nombre d’empreses catalanes que formen part de clústers a Catalunya s’ha multiplicat per quatre en els últims 10 anys, segons dades d’ACCIÓ -l’agència per a la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Coneixement-. D’aquesta manera, actualment 2.300 empreses i agents de l’entorn són membres dels 30 clústers catalans, que representen el 30% del PIB de Catalunya (74.000 milions d’euros de facturació agregada) i generen més de 300.000 llocs de treball. Es tracta de les xifres més altes des que l’any 1992 van néixer els programes de la Generalitat d’impuls a la competitivitat del teixit empresarial català a través de la metodologia de clústers.

Així ho ha donat a conèixer la consellera d’Empresa i Coneixement, Àngels Chacón, en el marc de la Comissió Consultiva del programa Catalunya Clústers d’ACCIO, una reunió anual amb els presidents dels clústers catalans que ha tingut lloc aquest dijous, on ha assegurat que “clúster és sinònim de competitivitat”. En aquest sentit, segons les dades d’ACCIÓ fetes públiques durant la trobada, el 76% de les empreses membres dels clústers catalans  asseguren que formar part d’aquestes entitats les fa més competitives i que el 91% inverteixen en R+D i innovació, “un percentatge molt superior a la resta d’empreses catalanes”. De fet, més de la meitat (57%) inverteixen més d’un 3% de la seva facturació en activitats d’R+D.

Durant la reunió, Chacón ha assegurat que “Catalunya és un país de clústers  pioner en aquest àmbit: vam ser un dels primers territoris del món en iniciar polítiques d’impuls als clústers fa 25 anys, tenim una gran capacitat de generar tendències internacionals per exemple en la creació de clústers en base a la realitat del mercat, en el treball interclúster o pel talent especialitzat existent”. De fet, segons Chacón, “Catalunya compta amb un ecosistema de clústers únic al món que combina l’impuls públic continuat, la seu d’organitzacions internacionals de referència com la TCI Network, escoles de negoci de primer nivell amb formació específica en aquest àmbit i algunes de les consultores especialitzades de referència global”.

Un clúster és un conjunt d’empreses (startups, pimes i multinacionals) i agents de l’entorn (universitats i centres tecnològics) d’un determinat àmbit econòmic que competeixen i cooperen a la vegada. Segons dades d’ACCIÓ, un 69,1% són pimes, un 11,9% grans empreses, un 7,8% centres de recerca i proveïdors de coneixement, un 7,3% startups i un 4% altres agents de l’entorn.

Es tracta d’un instrument que permet millorar la competitivitat dels membres que en formen part a partir del desenvolupament de projectes transformadors conjunts i la definició de reptes estratègics per al seu sector. En aquest sentit, durant l’any 2018 des d’ACCIÓ s’ha donat suport a 82 projectes dels clústers, com per exemple projectes pilot entre empreses de clústers diferents i de cooperació internacional, iniciatives per connectar el talent universitari amb la indústria, l’elaboració d’estudis de mercat o l’organització de viatges de benchmarking internacional.

Actualment, alguns dels països més competitius del món que treballen en clau de clústers són Corea del Sud, Singapur, Canadà, Dinamarca, Noruega i Alemanya. A Catalunya, amb l’objectiu de reforçar i intensificar l’activitat d’aquestes organitzacions, ACCIÓ desenvolupa el programa Catalunya Clústers, que compta amb 30 clústers acreditats. Els últims en incorporar-se al programa són el Clustermoto i el Leather Cluster Barcelona:

 

Sector Nom clúster
Biomassa Clúster Biomassa de Catalunya
Aigua CWP – Catalan Water Partnership
Energia solar SOLARTYS – Clúster de l’energia solar
Energia eficient CEEC – Clúster d’energia eficient de Catalunya
Nutrició i salut Food & Nutrition Cluster
Packaging PACKAGING Cluster
Vins i caves INNOVI – Clúster Vitivinícola Català
Carni porcí INNOVACC – Associació catalana d’innovació del sector carni porcí
Foodservice Foodservice clúster
Productes gourmet Catalonia Gourmet
Audiovisual Clúster Audiovisual de Catalunya
Digital Associació Clúster Digital de Catalunya
TIC Educació EDUTECH Cluster
Il·luminació CICAT – Clúster d’Il·luminació de Catalunya
Domòtica DOMOTYS – Clúster de la domòtica, immòtica i smartcities
Hàbitat HCB – Habitat Cluster Barcelona
Equipament de la llar i contract CENFIM – Centre de Difusió Tecnològica de la Fusta i el Moble de Catalunya
Moda MODACC – Clúster Català de Moda
Pell Leather Cluster Barcelona
Bellesa Beauty Cluster Barcelona
Esport INDESCAT – Catalan Sport Cluster
Productes infantils KID’S Clúster
Mitjans producció agrícola FEMAC – Associació de fabricants exportadors de maquinaria agrícola de Catalunya
Materials avançats ClústerMAV – Clúster de Materials Avançats de Catalunya
Tecnologies de la llum SECPhO – Light Technologies Cluster
Automoció CIAC – Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya
Mobilitat ferroviària Railgrup
Moto Clustermoto
Biotecnologia i tecnologies salut CataloniaBio & HealthTech
Salut mental Clúster de Salut Mental de Catalunya

 

Comparteix!