Més de 200 directius d’empreses catalanes van participar a la ‘VIII Jornada de canvi estratègic en clústers’, organitzada per ACCIÓ amb l’objectiu d’analitzar tres casos empresarials de diferents sectors que han aplicat un canvi estratègic per poder-se adaptar als canvis de l’entorn, accelerats per la pandèmia, i seguir essent competitius. Es tracta de Vallformosa (membre del clúster vitivinícola, Innovi), ITA (Clúster de Salut Mental) i Filmin (Clúster Audiovisual), casos realitzats  en col·laboració amb l’escola de negocis IESE Business School.El conseller delegat d’ACCIÓ, Joan Romero, va inaugurar la sessió, que enguany s’ha hagut de celebrar de manera virtual com a conseqüència de la pandèmia. En el seu discurs, Romero va destacar que “avui ens focalitzem en identificar oportunitats de canvi estratègic, que en aquests moments són més importants que mai”, un àmbit en què “la política de clústers fa especialment èmfasi”. Segons Romero, és fonamental “tenir una estratègia de canvi que ens permeti adaptar-nos a les circumstancies adverses que anem tenint”. També va destacar que, segons un estudi d’ACCIÓ, “el 80% de les empreses que formen part d’un clúster considera que el fet de ser-ne membres els posiciona millor i els ajuda per superar circumstàncies com les que estem vivint a dia d’avui”. El conseller delegat d’ACCIÓ també va recordar que Catalunya compta amb més de 25 anys d’experiència en política de clústers, a través del programa Catalunya Clústers, una estratègia que s’ha anat “adaptant i transformant per adaptar-se a la realitat de les empreses”.

Com cada any, l’acte va comptar amb la participació del professor de la IESE Business School José Luís Nueno, responsable de l’elaboració dels casos. En la seva intervenció va destacar els efectes de la covid en els negocis, comentant, entre d’altres, les tendències que la pandèmia ha accelerat, com el comerç electrònic, les integracions verticals, les indústries teledominades o la repatriació de despeses de luxe.  Per altra banda, va esquematitzar els 4 escenaris estratègics possibles en funció del grau de disrupció dels models de negoci:

Pel que respecte a les 3 empreses protagonistes:

  • Josep Graells March, president del Consell d’Administració, i Marta Vidal, CEO, de Vallformosa van explicar que són una empresa elaboradora de vins i escumosos amb gran presència internacional i més de 150 anys d’història. Cada any, el celler inverteix en la modernització de les seves instal·lacions per millorar la qualitat dels seus productes i el procés de producció. Al mateix temps, treballa per garantir la sostenibilitat dels seus processos amb iniciatives per reduir el consum d’aigua en el procés productiu, reciclar els residus que genera i obtenir el seu consum elèctric d’energies renovables. Vallformosa també ha incorporat nous formats de producte, tots els seus productes són aptes per a vegans i gran part ecològics. Col·labora estretament amb els agents que conformen el circuit d’elaboració del cava: viticultors, elaboradors, proveïdors i consumidors. Són un gran exponent del canvi estratègic necessari al món del vi, de realitzar vins pensant en els experts a fer-ho posant el consumidor al centre. D’Innovi van remarcar la capacitat d’aixecar projectes d’innovació i sostenibilitat.
  • Jaume Raventós, conseller delegat d’ITA, va presentar aquesta xarxa de recursos assistencials especialitzada en salut mental, centrada específicament en el tractament dels trastorns alimentaris (TCA), trastorns de conducta (TC), trastorns del neurodesenvolupament, addiccions i psiquiatria general, fundada l’any 1998. Al llarg dels anys, el grup, que té uns ingressos anuals d’uns 50 milions d’euros, ha constituït una xarxa de recursos de salut mental a Catalunya i l’estat espanyol, que inclouen unitats d’hospitalització, centres d’hospitalització de dia, consultes externes i unitats d’atenció familiar. Des de l’inici de la pandèmia, ITA ha treballat en desenvolupament de programes en línia per poder seguir donant resposta a les necessitats dels pacients, com és el cas de pacients de l’hospital de dia i per a famílies de persones amb desordres alimentaris. Han estat extraordinàriament àgils per virtualitzar les teràpies de forma ràpida. Van destacar també la política d’aliances (nous canals de vendes, especialització, internacionalització) i el treball amb startups com a claus del futur. Del Clúster de salut mental van destacar-ne la possibilitat d’intercanviar coneixement i best practices, i el sentiment de pertanyença que esgenera dins el col·lectiu.
  • Joan Carles Tous, CEO de Filmin, va explicar que es tracta d’una plataforma en línia pionera de cinema i sèries, que compta amb un catàleg de més de 15.000 continguts i calcula arribar a una facturació de 15 milions d’euros aquest 2020 (gairebé triplicant els resultats de 2019). Coincidint amb la pandèmia, la plataforma ha crescut en audiència i visibilitat entre els aficionats al cinema. Per adaptar-se a l’increment de la demanda, Filmin ha impulsat millores tecnològiques per oferir un millor servei i més continguts. L’empresa ha anunciat recentment que els fons de capital risc Nazca Capital i Seaya Ventures han entrat en el seu accionariat amb l’objectiu de consolidar el seu posicionament i accelerar la seva expansió internacional. A diferència de les altres plataformes, l’algoritme de Filmin és el seu equip humà, expert i amants del cinema, que curen els continguts de forma diferencial. Van destacar també la seva contribució a realitzar un consum en línia més enllà de la pirateria apostant per la qualitat de producte, la seguretat i la facilitat d’ús. Una  de les activitats que van destacar del Clúster Audiovisual són les activitats de capacitació de talent, i la possibilitat futura de començar coproduccions amb empreses del clúster.
Aquest 2020 s’ha celebrat la vuitena edició d’aquesta jornada i, fins al moment, prop de 2.800 alumnes de l’IESE procedents de països com Dinamarca, Alemanya, Itàlia, el Regne Unit, Suïssa, els Estats Units, l’Argentina o Brasil han estudiat els casos de canvi empresarials que s’han donat a conèixer en aquestes sessions per analitzar dels reptes als quals s’han enfrontat i les oportunitats que han trobat a través de la participació en un clúster, als quals se sumaran a partir d’avui els analitzats enguany.
Podeu tornar a veure la jornada a https://www.youtube.com/watch?v=eHjrzi3bXoo.

Comparteix!