Habitat Cluster Barcelona busca solucions disruptives per generar energia a través del mobiliari, l’equipament d’edificis i infraestructures.

Habitat Cluster Barcelona ha participat en el makeathon organitzat pel FABLAB Terres de l’Ebre. Es tracta d’un concurs obert d’idees per atendre les necessitats del sector hàbitat. HCB ha plantejat el repte de generar energia a través dels productes del sector per reduir l’impacte que té la construcció i ús dels edificis sobre el medi ambient.

Construir i utilitzar els edificis causa un gran impacte sobre el medi ambient. De fet, gairebé la meitat de les emissions de CO2 del planeta són produïdes durant la construcció i l’ús dels edificis. A Catalunya, els habitatges, comerços i oficines consumeixen un 27% de tota l’energia del país. Com es pot reduir i neutralitzar aquest impacte?

Aquest ha estat el punt de partida plantejat per HCB en el concurs obert d’idees organitzat per FABLAB TE de l’Ajuntament d’Amposta i amb el suport de la Fundació i2CAT. A partir d’aquí, quatre grups de 3 persones de diferents àmbits professionals han començat a plantejar idees disruptives que permetin desenvolupar solucions concretes per afrontar aquest repte i, arribat el cas, un prototip de com podrien aplicar-se.

Paral·lelament, quatre grups més, han treballat en un altre repte plantejat pel clúster d’equipament de la llar i el contract (CENFIM). En aquest cas s’han demanat propostes per fomentar la incorporació de noves tecnologies en l’equipament amb l’objectiu de reforçar el confort i la capacitat de personalitzar experiències en diferents tipus d’espais hàbitat.

El makeathon s’adreçava a la comunitat maker de les Terres de l’Ebre amb l’objectiu de presentar un model competitiu de co-creació i d’innovació que ja s’aplica en molts països i amb resultats molt positius que promouen canvis rellevants per l’entorn.

En el cas del repte plantejat per HCB la proposta guanyadora ha estat la presentada per l’equip REBRE amb el projecte: E-BRICK un tabot (fet en plàstic reciclat) que recull l’energia cinètica del vent que toca contra les façanes.  Hi ha un ventilador que absorbeix els corrents de l’aire i els redirigeix per un sistema de compressió d’aire. L’energia es volca en una bateria. Cada tabot  pot generar la seva ventilació o generar un conducte continu. La idea és com les fotocèl·lules que hi ha a les plaques solars  fetes de mils de mini plaques i el conjunt és el que crea l’energia o potència.

En el cas del repte plantejat per CENFIM la proposta guanyadora ha estat la presentada per l’equip PENTAMAKERS                 amb el projecte: SMART HOTEL ROOM. Es tracta d’un redisseny holístic de les habitacions d’hotel, integrant elements de domòtica i multimèdia (sensors tàctils integrats en el mobiliari, smartwatches per a capturar el nivell d’estrès, el nivell d’oxigen a la sang, motorització de l’energia corporal, motorització de la freqüència cardíaca i motorització del cicle del son, sensors de presència “true presence” que mesuren la presència i la qualitat tèrmica i química de l’aire de l’habitació, pantalla per al consum de multimèdia, teletreball i realització de videoconferències, moble bar amb facturació i control d’inventari automàtic, etc.) Això permetria una interacció més natural, transparent i predictiva amb l’entorn, el qual es modificaria mitjançant la reproducció de música, ajust dels colors i intensitat dels llums, etc. Amb la proposta es proposa també un nou sistema constructiu que permetria la pre instal·lació de les instal·lacions i aparells en els panells i mobiliari, el que permetria reduir els temps d’instal·lació i la necessitat de realitzar obra civil.

 

DESCARREGA’T LA NOTA DE PREMSA

 

Comparteix!