#learningbysharing

La Casa Simpàtica: automatitzada amb solucions KNX de Jung

Equipada amb la sèrie de mecanismes LS 990 i la domòtica professional KNX de Jung, l’avantguardista “Casa Simpàtica” ha suposat per al seu integrador encarregat, Santi Subirats de Som·Smart, el premi a la ‘Millor instal·lació domòtica’ en els Smart Technology Awards, recentment lliurats en el marc del “II Smart Technology Fòrum” que organitzen KNX España i el clúster empresarial Domotys.

La Casa Simpàtica està situada en la localitat tarragonina de Tortosa i entra de ple en el concepte de ‘habitatge intel·ligent’. La pràctica totalitat de la seva instal·lació elèctrica està automatitzada mitjançant els sistemes KNX de Jung, un dels líders europeus en material elèctric i automatització. És el cas de la il·luminació, que es controla mitjançant els detectors de presència de Jung. Aquests encenen o apaguen les llums depenent de si una persona està present o no en una estada determinada o, fins i tot, si ha sortit de la casa. Quan la persona torna, el sistema encén automàticament la llum, sempre que la lluminositat ambienti que proporciona el sol estigui per sota d’un nivell prefixat, ja que els detectors de presència estan equipats amb sensors de lluminositat, la qual cosa suposa un gran estalvi energètic. El sistema també proporciona, en altres estades, escenes d’il·luminació prèviament definides.

A més, el confort també està garantit gràcies a les solucions KNX de Jung, que gestionen persianes i cortines en funció de la irradiació solar i de l’època de l’any, així com el sistema de climatització i de sòl radiant amb vuit zones controlades individualment. Com és sabut, els sistemes de calefacció i climatització, encara que han evolucionat molt en l’última dècada, continuen sent els grans depredadors energètics a l’interior dels edificis. Per a combatre-ho, Jung ofereix una àmplia gamma de controladors capaços d’ajustar al màxim la temperatura real de l’ambient al valor que desitja l’usuari. Precisament, el control dels tancaments és essencial també per a assegurar el màxim d’eficiència energètica i confort a la Casa Simpàtica. Mitjançant sensors i actuadors, KNX controla automàticament persianes, tendals i tancaments de ventilació motoritzats, de manera que els obre o tanca en funció de les condicions ambientals exteriors i interiors.

La domòtica KNX de Jung monitora també la producció d’electricitat solar fotovoltaica i els consums energètics de la Casa Simpàtica, igual que el reg, les alarmes, l’àudio musical o el videoporter amb funció de control remot. El sistema s’ha dissenyat per a ser gaudit, de manera que la integració de les diferents tecnologies té com a resultat un ús fàcil i intuïtiu. Per a això s’empra el sistema de visualització ComfortClick, que permet controlar l’habitatge des de pantalles o dispositius mòbils, i inclou a més l’última innovació tecnològica del fabricant alemany: el control per veu mitjançant Amazon Alexa. A més, per a treure el màxim partit al control per veu de Jung, l’usuari té la possibilitat de personalitzar al seu gust les ordres, de manera que siguin més fàcils de recordar o pronunciar.

Minimalisme i construcció industrial
La Casa Simpàtica ha estat projectada per l’oficina d’arquitectura DAU, i és obra dels arquitectes Ferran Bonanza i Oscar José, de Tekdom, empresa especialitzada en la construcció industrialitzada en acer lleuger i la línia de dissenys del qual KUBIK —a la qual pertany aquest habitatge unifamiliar—, ofereix una flexibilitat total i s’adapta a qualsevol proposta arquitectònica.

En aquest cas, l’edificació presenta una gran rotunditat de les seves formes cúbiques, rectes, gairebé tectòniques, amb les quals harmonitza la sèrie de mecanismes LS 990 amb acabat en alumini que ha estat instal·lada. Però també una transparència lluminosa que aporten els seus enormes buits i obertures acristaladas. Segons Tekdom, el disseny de la Casa Simpàtica obeeix a un concepte en el qual es relacionen de manera directa l’interior i l’exterior de l’habitatge, provocant vistes i situacions en les quals els ‘dins’ i ‘fora’ s’uneixen en un espai continu.

 

Fotos adjuntes: Casa Simpàtica

Per a més informació:
Jung Electro Ibèrica
info@jungiberica.es
T.: 93 844 58 30
www.jung.de/es

Comparteix!